Live partier
Bræt
1-11 | 12-35 | 36-47

Live kommentering

Tak for i år - og på gensyn i 2017
af Tom Skovgaard     31/7-2016

Københavns Skak Union, arrangører, dommere, hjælpere og hele holdet bag Copenhagen Chess Festival siger tak til alle for i år, og vi glæder os til at se jer igen næste år, hvor

Xtracon Chess Open spilles 22. - 30. juli 2017 på Konventum.

 

Xtracon Chess Open i medierne
af Tom Skovgaard     9/8-2016

Her godt en uge efter afslutningen af Xtracon Chess Open 2016 tager vi lige et kig på den meget - og fine - omtale turneringen har fået i de udenlandske og i de internationale skakmedier.

  

I Norge blev turneringen omtalt løbende på de generelle skaknyhedssider "Bergens Schakklub" og "Matt & Patt", samt på "Sjakkselskapet" og på Tromsø Skakklubs hjemmeside. Og i dagbladet VG har der været omtale og partier i GM Simen Agdesteins daglige skakspalte, som ikke er på nettet.

 

I Sverige har turneringen været omtalt på de to generelle skaknyhedssider "Inte Bare Schack" (Lars Grahn) og på Schacksnack.

Og i Danmark blev turneringen naturligvis fulgt i GM Sune Berg Hansens daglige skakspalte i Politiken (skakspalten er ikke på nettet), på Dansk Skak Unions hjemmeside og bl.a. på "Christophers Skakhjørne".

 

I Tyskland finder vi omtale på den tyske version af Chessbase samt på Chess International.

 

Og på de internationale skaksider chess.com og på TWIC er der omtale.

 

Chess24 blev turneringen fulgt dagligt inkl. livesendingen fra kommentatorrummet, som blev streamet også på Chess24! Og efterfølgende har Chess24 en opfølgende artikel.

Og endelig er der blevet oprettet en side om Xtracon Chess Open i Wikipedia!

 

Billeder og videoer fra Xtracon Chess Open 2016
af Tom Skovgaard     3/8-2016

Der er masser af dejlige fotos fra Xtracon Chess Open og fra alle events, som blev holdt ifm. stævnet, her på hjemmesiden. Kig forbi billedsiden her!

Og der er knap 50 videoer fra stævnet, både lange og korte videoer med partikommentering, interviews, lynskak mm., som kan nydes via links øverst på hjemmesiden her og som ligger på KSU's YouTube kanal. Og også det inspirerende og underholdende foredrag med GM Boris Gelfand, assisteret af GM Jacob Aagaard, kan ses/genopleves via link'et til venstre!

 

German GM Matthias Bluebaum vandt Xtracon Chess Open 2016
af Tom Skovgaard     31/7-2016

Den tyske stormester Matthias Bluebaum vandt Xtracon Chess Open 2016 foran GM Alexey Shirov på 2. pladsen (th. på billedet) og GM Bassem Amin på 3. pladsen (tv. på billedet). Ialt 7 spillere scorede 8 point af 10, og slutplaceringerne blev således afgjort på korrektion.

Bedste danskere var GM Allan Stig Rasmussen (nr. 11) og Danmarksmesteren GM Mads Andersen (nr. 19), som begge scorede 7½ point.

Der var 2 ratingpræmier i hver af ratingkategorierne, hvor vinderne var:
2301-2400: Joseph McPhillips, England - 7½
2201-2300: Alexander Rosenkilde, Danmark - 7
2101-2200: Jacob Brorsen, Danmark - 7
2001-2100: Paul Johansen, Norge - 6
1901-2000: Alseit Kizatbay, Norge - 6
1801-1900: Dag Andersen, Norge - 6
1701-1800: Tor Arne Heim Andberg, Norge - 5
1501-1700: Janus Skaale, Færøerne - 5½
     .. -1500: Fredrik Lytomt Jacobsen, Norge - 4½

Slutplaceringerne i turneringen og i alle ratinggrupper kan ses på hjemmesiden her.

 

2 skønhedspræmier uddelt
af Tom Skovgaard     31/7-2016

De to skønhedspræmier, der var doneret af New In Chess, blev vundet af GM Jean-Marc Degraeve (tv.) og Ib Skovgaard (th.) i de to kategorier hhv. over og under rating 2000. Vinderpartierne, udvalgt af  turneringens kommentator FM Per Andreasen, er:

Aleksey Dreev - Jean-Marc Degraeve (9. runde)
Ib Skovgaard - Simon Wilbrandt (8. runde) 

Partierne kan gennemspilles ved at følge link'et og klikke på det lille bræt-ikon ud for partiet.

 

Runde 10 - Runderapport
af Per Andreasen     31/7-2016

Det blev en uhyre spændende afslutning på turneringen. Begge de 2 topbrætter sluttede remis, Amin – Bluebaum efter et korrekt parti, medens der var mere fart over feltet i Degraeve - Hammer. Nordmanden tabte en bonde undervejs i midt spillet, men alligevel afveg han en trækgentagelse for at forsøge at vinde partiet. En overgang troede vi at slutspillet var vundet for Hammer, men franskmanden fik tilkæmpet sig en remis.

Lidt længere tilbage var der en overraskende gevinst til den tyske IM Carlstedt over den ukrainske Stormester Vovk. Marin slog Granda og Shirov slog Tarjan, i begge partier troede vi at begge taberne stod bedst undervejs. Mange overraskelser.

De bedste danske kort sluttede af med points. GM Mads Andersen holdt GM Maze stangen og det blev en ret udramatisk remis. Mads har haft en god turnering med 5 gevinster og 5 remis og han har mødt stæk modstand. GM Allan Stig Rasmussen vandt i fin stil, og også Allan har haft en super god turnering, idet han har vundet over turneringens 2 højst ratede spillere, meget flot.

GM Schandorff sluttede af med en kort remis, medens GM Jens Kristiansen måtte ned mod en fint spillende Dreev.

Martin Percivaldi sluttede af med en sejr over Claus Rossen. Percivaldi har ikke haft en god turnering, men et par stærke remisser mod Schandorff og Shirov viser, at han kan spille mod de bedste.

Jesper Thybo tabte i sidste runde mod Dennis Jørgensen og nåede i denne turnering ikke sit sædvanligt høje niveau.

Jakob Aabling afsluttede en ellers god turnering med et tab til den belgiske Stormester Ringoir.

 

Pub Quiz'en vundet med imponerende score!
af Tom Skovgaard     31/7-2016

 

 

 

 

 

Pub Quiz'en lørdag aften i konferencesalen kom rundt om bl.a. tidligere Copenhagen Open's, matchen USSR - Resten af verden i 1970, Skak-OL, Kasparov's lynpartier for nylig, nordiske stormestre og den imponerende 1990-generation af superstormestre. Og da spørgsmålet om hvad Fischer trak i 1. træk mod Spassky i det 6. matchparti i 1972 kom, fortalte en islandsk deltager, at han var tilskuer til det parti! Vinderholdet opnåede en fantastisk score som var kun 2 point fra maximum-scoren!

1. "Tranum 1974" (foto nederst th.) med Jens Kristiansen og Palle Skov - 31 point.
2. "Nordlys" (foto nederst tv.) med Gunnar Finnlaugsson og Jens Riis - 25 point.

Se spørgsmålene her - svarene følger i løbet af nogle dage.

 

FM Per Andreasen i gang med kommenteringen af sidste runde
af Tom Skovgaard     31/7-2016

FM Per Andreasen, aka SkakDanmarks "chefkommentator", har været i fuld gang med kommenteringen af den spændende sidste runde siden godt en halv time efter starten af runden, ligesom Per har kommenteret alle de tidligere runder af Xtracon Chess Open. Alle dage har flere af de bedste spillere været forbi og vise deres partier, oftest, men ikke kun, danskere, også GM Granda Zuniga og GM Jon Ludvig Hammer har været forbi. 

Og stærke stormestre, som har gæstet Xtracon Chess Open, har også siddet med i kommentatorboksen, bl.a. GM Boris Gelfand og svenske GM Nils Grandelius.

Alle dages kommentering har været streamet på YouTube, og kommenteringen kan stadig ses på YouTube - se alle links her - og klik til dagens kommentering nedenfor. 

 

Børne Cup resultater og fotos
af Tom Skovgaard     31/7-2016

    

Lørdag formiddag blev der traditionen tro spillet "Børne Cup" på Konventum. 26 børn deltog i aldersgrupperne U08, U10, U12 og U14. Se alle resultater her - samt en stribe dejlige fotos her.

Vinderne i de 4 grupper blev:

 • U14: Mats Nærheim, Norge
 • U12: Hannibal Valeur Jaques, Danmark
 • U10: William Østergaard-Nielsen, Danmark
 • U08: Arjun Cithu Vijay, Norge

 

Sidste runde startet
af Tom Skovgaard     31/7-2016

Kl. 10:00 startede 10. og sidste runde i Xtracon Chess Open 2016 med de 4 førende spillere med 7½ af 9 i opgør på de to topbrætter:

 1. GM Bassem Amin - GM Matthias Bluebaum
 2. GM Jean-Marc Degraeve - GM Jon Ludvig Hammer

Se en kort video fra rundestarten på topbrætterne nedenfor.

Og følg 47 livepartier samt live kommentering streamet på YouTube.

 

Søndag - Events og huskeliste
af Tom Skovgaard     30/7-2016

Husk følgende events søndag d. 31. juli:

 • 10:00: 10. runde - sidste runde - starter
 • 16:30 - 17:00 (forventet tidspunkt): Præmieoverrækkelse

Og vi ønsker alle en god hjemrejse - og håber at se jer igen næste år!

Datoerne for Xtracon Chess Open 2017 på Konventum er 22. - 30. juli 2017.

 

Normchance i 10. runde
af Thomas Larsen     30/7-2016

Der blev ikke lavet normer i 9. runde, men der er stadig en enkelt mulighed for en norm i 10. runde:

Paul Johansen kan lave IM-norm med gevinst over Julian Kramer.

 

Runde 9 - Runderapport
af Per Andreasen     30/7-2016

Det var desværre en rigtig skidt dag for danskerne i toppen af tabellen.

GM Allan Stig Rasmussen havde sort mod GM Bluebaum. Det blev hollandsk, og efter åbningen synes vi egentlig at Allan stod fint. I midt spillet blev stillingen åbnet, og snart var det klart at Allan var under pres. Han måtte desværre ned. Bjørn Ochsner blev udspillet af GM Agdestein, der spillede uhyre kreativt som sort i fransk åbning. Bjørn fik ingen chancer. Jesper Thybo overså noget taktisk og måtte ned mod GM Vorobiev.

Eneste danske lyspunkt i toppen af tabellen var GM Mads Andersen der holdt GM Vovk stangen og sikrede remis, et parti som han viste i kommentatorlokalet.

Også GM Hammer, Norge, var forbi kommentatorlokalet og viste sin meget hurtige gevinst mod GM Brunello. Nordmanden fortalte, at han netop i går havde købt en bog i Dansk Skaksalg, og bogen ”fortalte” hvordan man skulle spille en speciel variant i Caro-kann, og italieneren gik direkte ind i denne variant og faldt med et brag! Jon Ludvig Hammer var som altid både morsom og pædagogisk i sin partigennemgang, - tak for det!

Lidt længere tilbage var der sejre til Jakob Aabling samt de danske Stormestre Schandorff, Høi og Kristiansen.

I toppen af turneringen var der flere spændende partier, og de 2 topbrætter sluttede remis efter hård kamp. GM Degraeve, Frankrig, vandt et meget flot parti mod GM Dreev, Rusland, endda med de sorte brikker. Degraeve spillede åbningen meget aggressivt, og et eller andet gik galt for Dreev.

19,-Txa2! og den sorte Dronning bliver ikke fanget på a2 da sort holder sig skadesløs med en Springerskak på f3. Partiet fortsatte med 20.Sc3,Ta6 21.Scd5,e6 22.Sb6,Da7 23.Sbc4

23 .. Sd3! Fremragende spillet! Sort får fat i den vigtige Løber på b2. I fortsættelsen sprællede russeren godt, men jeg synes at franskmandens gevinstføring så fin ud.

Før sidste runde er 4 spillere i føring med 7½ point, det er stormestrene Matthias Bluebaum, Bassem Amin, Jean-Marc Degraeve og Jon Ludwig Hammer. 14 spillere har 7 point, heriblandt Mads Andersen, som i sidste runde har hvid mod franske GM Mazé, og blandt de 20 spillere med 6½ point finder vi bl.a. Allan Stig Rasmussen, Jakob Aabling-Thomsen, Lars Schandorff og Jens Kristiansen.

 

Husk at købe en T-shirt med hjem
af Tom Skovgaard     30/7-2016

Der er stadig chance for at købe en T-shirt med hjem fra Xtracon Chess Open! Kig forbi stævnekontoret - det kan stadig nås.

Prisen er 125 kr pr. stk.

 

Et par yderligere short talks med topspillere
af Tom Skovgaard     30/7-2016

Et par yderligere short talks / interviews med topspillere er gennemført og kan ses via link's nedenfor til turneringens YouTube kanal. Der er også tilføjet videoer med partigennemgang i FM Per Andreasens kommentatorrum - og mere følger!

Nyd videoerne via links nedenfor - og se alle videoer på KSU's YouTube-kanal her.

    

 

GM Boris Gelfand vandt lynturneringen overbevisende
af Tom Skovgaard     30/7-2016

114 spillere deltog i fredag aftens lynturnering i Helsingør, heraf 6 stormestre - inkl. GM Boris Gelfand, som er på besøg hos Xtracon Chess Open her i ugen. Og verdensklassespilleren viste sin styrke med overbevisende 2-0 sejre i både semifinale og finale. Kun en enkelt remis måtte Gelfand afgive i mellemrunden, og det var netop mod hans finalemodstander IM Christian Jepson fra Sverige.

Nyd videoerne fra semifinale og finale på YouTube kanalen her.

Alle resultater fra lynturneringen, samt partierne fra semifinaler og finale, kan ses på hjemmesiden her.

 

Lørdag - Events og huskeliste
af Tom Skovgaard     29/7-2016

Husk følgende events lørdag d. 30. juli:

 • 08:00 - 08:30: Børne Cup indskrivning
 • 08:30: Børne Cup starter (slut 12:30) - se mere her 
 • 13:00: 9. runde starter
 • 14:00 - 16:00: Sidste åbningstid for Dansk Skaksalgs butik (søndag lukket)
 • 20:00: Pub Quiz (i Damgårdssalen) - Ingen tilmelding, hold á 2 personer - info her 

 

Normchancer i runde 9
af Tom Skovgaard     29/7-2016

Følgende spillere har chance for at score en norm i Xtracon Chess Open runde 9:

 • GM-norm til Kevin Goh Wei Ming ved gevinst med sort mod Sebastian Maze
 • GM-norm til Erik Zude med remis med hvid mod Rasmus Svane
 • IM-norm til Paul Johannesen med remis med sort mod Jonathan Carlstedt

 

Følg lynskakfinalerne live i nat
af Tom Skovgaard     29/7-2016

Lynskakturneringen er i fuld gang med 110 deltagere, og når mellemrunderne er spillet færdig er 4 spillere klar til semifinaler og finale, som forventes spillet når klokken er passeret 23:00. Partierne i seminalen og finalen kan følges live her.

 

Lørdagsfrokost med Xtracon Chess Open i ChessHouse i Århus
af Tom Skovgaard     29/7-2016

Mange rundt omkring i Danmark og i udlandet følger med i Xtracon Chess Open på nettet, såvel i livepartierne som i kommentator FM Per Andreasens fine kommentering i Auditoriet på Konventum, som streames ud via YouTube.

Og i Århus har ChessHouse taget initiativet til at lave et lørdagsarrangement med frokost, lørdag kl. 13:30, hvor partier og livekommentering følges. Læs mere på ChessHouse's hjemmeside her: www.chesshouse.dk - eller på Facebook-event'en her: https://www.facebook.com/events/1715648032019978/

 

Runde 8 - Runderapport
af Per Andreasen     29/7-2016

I dag havde vi besøg i kommentatorsalen af verdensstjernen GM Boris Gelfand.  I 2 timer fra 15 – 17 øste han af sin store skakviden og gjorde os alle klogere. En stor oplevelse!

Med Gelfand ved roret kiggede vi meget på partiet mellem GM Allan Stig Rasmussen og GM Fressinet. Vi mente at Allan stod fint i åbningen, men i midt spillet var han presset, men han forsvarede sig som altid fornemt, og pludselig fejlede franskmanden.

32 .. Sc3? 33.Lxa6 hovsa, b4 34. Lc4,Ld6 35. Kg2,Lc5 36. Dd3, Kg7

37.a4! Og også dette trick havde frankmanden misset. Nu er det sikkert tæt på tabt. Han kan jo ikke spille 36, -bxa3 e.p på grund af 37.g5! og Springeren på c3 falder. I fortsættelsen spillede Allan stærkt og vandt hurtigt. En meget vigtig sejr, og Allan har nu pludselig vundet over turneringens to højest ratede spillere! Allan viste efterfølgende partiet i kommentatorsalen for et talrigt publikum!

GM Mads Andersen vandt med sort over Jakob Aabling der spillede både for GM norm og IM titel!!  Omkring træk 16-17 stykker mente vi at hvid stod bedst, men Mads reddede stormen af og vandt slutspillet sikkert. Ærgerligt for Jakob, men turneringen er jo endnu ikke slut, så han kan nå sine mål endnu.

Stormestrene Schandorff og Kristiansen måtte begge nøjes med remis mod lavere ratede folk, hvorfor de begge er helt ude af topstriden i turneringen.

Af de næstbedste danskere var det kun FM Jesper Thybo der formåede at vinde, - et udmærket parti som han viste for os i kommentatorsalen. FM Bjørn Ochsner vandt også.

GM Shirov vandt sikkert over GM Timman. Den hollandske Stormester ofrede en bonde i åbningen for at få aktivt spil, men Shirov pillede lige så stille hans stilling fra hinanden. Sluttrækket var smukt.

22.c5! og sort opgav.

På topbrætterne var der udramatiske remisser mellem turneringens førende spillere.

GM Agdestein måtte nøjes med remis mod tyske IM Zude, der vedbliver med at imponere. Den norske Stormester vandt ellers en bonde i midt spillet og stod overlegent, men tyskeren var sej.

GM Bassem, Egypten fører nu turneringen alene med 7 point.

 

Chessbase i skakbutikken
af Tom Skovgaard     29/7-2016

Xtracon Chess Open har modtaget dette fra Dansk Skaksalg:

Dansk Skaksalg har nu fået besøg af Martin Fischer fra ChessBase.

Martin giver gerne råd om Chessbase produkter, og har til salg medbragt hele Chessbase sortimentet. På stort set alle produkterne har Martin rigtig gode tilbud.

Ole Knudsen
Dansk Skaksalg aps

 

Fredag - Events og huskeliste
af Tom Skovgaard     29/7-2016

Husk følgende events fredag d. 29. juli:

 • 11:00: GM Boris Gelfand signerer bøger uden for auditoriet
 • 13:00: 8. runde starter
 • 15:00: GM Boris Gelfand medkommentator hos FM Per Andreasen

 • 16:00: Seneste deadline for tilmelding til lynturnering, men der lukkes tidligere, hvis der er overtegnet - se mere her
 • 18:00: Deadline for betaling af indskud til lynturneringen.
 • 19:30: Lynturnering se mere her. Tilmelding nødvendig!

 

Runde 7 - Runderapport
af Per Andreasen     28/7-2016

Igen i dag gæstede GM Nils Grandelius os i kommentatorlokalet som medkommentator, og det var igen en stor gevinst for os alle. Tak Nils, - du er altid velkommen!

GM Mads Andersen mod GM Shirov blev remis efter hård kamp. Shirov spillede formentlig unøjagtigt i åbningen og Mads fik fordel og pressede hele vejen. Det var uklart om Mads havde noget afgørende, i kommentatorlokalet, og i de efterfølgende analyser sammen med Mads, fandt vi ikke noget. Under alle omstændigheder endnu et godt resultat af Mads!

GM Allan Stig Rasmussen vandt i fin stil mod FM Buchal, og Allan viste mange spændende og hårrejsende varianter efterfølgende i kommentatorsalen. Super!

Stillingen efter hvids træk 28, mat stillingen.

Mon ikke Allan er tilbage i Konferencesalen i morgen??

GM Dreev – GM Schandorff blev desværre 1-0 efter at vores mand var blevet nedkæmpet af russeren. Dreev vandt en bonde i midt spillet og var ubønhørlig i gevinst føringen.

FM Aabling – GM Agdestein blev remis efter hårrejsende komplikationer. Undervejs troede vi (mest Nils) at Jakob stod til gevinst, og vi fandt mange varianter der virkede overbevisende for vores mand.

Her spillede Jakob 22. Tbf7? som smider fordelen væk. Bedre var 22.Tff7 eller 22.Lxe4 og hvid vinder! Med gevinst var Jakob blevet International Mester, men ok, han har endnu en chance i morgen!

Martin Haubro måtte ned mod GM Naroditsky og også Rune Andersen måtte ned mod GM Degraeve.

På topbordet tabte GM Maze et meget spændende parti mod GM Bassem. Egypteren fører nu turneringen alene med 6½ point!

 

New In Chess tilbud til Xtracon Chess Open
af Tom Skovgaard     28/7-2016

Xtracon Chess Open har modtaget dette fra New In Chess:

New In Chess gæster i weekenden Konventum og tilbyder i den anledning et særligt tilbud for nye abonnenter.

New In Chess indeholder altid artikler skrevet af verdenseliten; f.eks. Magnus Carlsen, Vladimir Kramnik, Levon Aronian, Vishy Anand, Sergey Karjakin, Hikaru Nakamura, Veselin Topalov, Fabiano Caruana, Alexander Grischuk, Hou Yifan og Judith Polgar. Måske det er derfor New In Chess også er deres favorit skakblad?

Med et abonnement på New In Chess får du:

 • 8 magasiner om året
 • 800 sider med creme de la creme fra skakverdenen
 • Dybdegående interviews
 • Turneringsreportager
 • GM anmeldelser af skakbøger
 • Partianalyser af verdenseliten
 • Og meget mere :)

Alle nye abonnenter vil desuden modtage en gave fra New In Chess i forbindelse med tegning af abonnement.

 

Grandelius og Aagaard vandt parlyn
af Tom Skovgaard     28/7-2016

Onsdag aftens parlyn-turnering havde 42 deltagende hold med holdnavne som bl.a.: "Dumb & Dumber 3", "Low Quality Chess", "Bossen & Bumsen", "Team Amarone", "Vi ka' bestikkes" og "No Quality Chess".

Vindere blev holdet "Reserver for Boris" med stormestrene Nils Grandelius og Jacob Aagaard, som scorede 17 af 18 - Aagaard tabte et enkelt parti. På 2. pladsen "Sjakkhestene" med Joakim Solbjerg og Pal Royset (Norge) med 15 point og på 3. pladsen "New In Chess" med Jesper Thybo og Rasmus Thøgersen med 13 point.

Alle resultater kan ses her.

Vinderholdet ses på billederne til venstre, øverst med Boris Gelfand som tilskuer - og nyd også lige billederne fra aftenens Parlyn her.

 

Runde 7 i gang og live nu
af Tom Skovgaard     28/7-2016

Xtracon Chess Open runde 7 gik i gang her kl. 13:00 med 3 spillere i føring med 5½ af 6:  Sebastien Mazé, Frankirg, Bassem Amin, Egypten, and Sabino Brunello, Italien. Alle toppartier (47 partier) kan følges live her fra hjemmesiden, eller alternativt hos Chess24.com, og der er livekommentering på YouTube - se link her på forsiden. Og se et lille klip fra starten af toppartierne i runde 7 nedenfor.

 

Torsdag - Events og huskeliste
af Tom Skovgaard     27/7-2016

Husk følgende events torsdag d. 28. juli:

 • 13:00: 7. runde starter
 • 20:00: Foredrag med Gelfand se mere her. Tilmelding nødvendig!

 

 

Par lyn
af Thomas Larsen     27/7-2016

Følg med i resultaterne fra aftenens parlynturnering her:

Resultater og stilling

 

Runde 6 - Runderapport
af Per Andreasen     27/7-2016

Igen er super dag på Konventum og i kommentatorsalen. Mange tilskuere og mange stærke spillere. Vi havde den store fornøjelse, at den stærkeste svenske spiller GM Nils Grandelius i dag hjalp med kommenteringen hele dagen. Det var virkelig super og lærerigt, tak for det Nils.

GM Hammer fra Norge stod ret tidligt på dagen i kommentatorsalen og så meget glad ud! Jon Ludvig har jo ikke haft den bedste turnering, men i dag spillede han et instruktivt modelparti mod Jacob Hoyer, og det viste han til stor glæde for mange tilskuere. Super. Afgørelsen var smuk:

26 .. Sed2!! Meget smukt, hvid bliver mat. 0-1.

GM Mads Andersen måtte forsvare de sorte brikker mod GM Agdestein, og det gjorde han godt. Nordmanden spillede åbningen lidt blødt og Mads udlignede hurtigt. I slutspillet mente Nils og jeg at sort sikkert stod lidt bedre, men Mads mente i kommentatorsalen at det var ret lige, og man tog remis ved trækgentagelse.

GM Allan Stig Rasmussen tabte til GM Brunello. Allan havde sort og kom tilsyneladende fint fra åbningen, men op mod tidnøden ofrede Brunello sig igennem Allans parader og vandt sikkert. Ærgerligt for vores mand.

Jakob Aabling var på en svær opgave mod GM Granda. Granda spillede blødt med de hvide brikker og Jacob fik hurtigt udlignet, og i midtspillet syntes både Nils og jeg at han stod lidt bedre. Remis blev det, et meget fint resultat.

FM Martin Matthiesen spillede også i Damgårdssalen, men han blev udmanøvreret af den amerikanske Stormester Naroditsky. Lidt længere tilbage var der dårligt nyt for de bedste danske juniorer, idet både Martin Percivaldi og Jesper Thybo tabte til betydeligt lavere ratede modstandere. Skidt.

GM Schandorff vandt en stensikker sejr med de hvide brikker mod Peter Larsen. Peter spillede en lidt suspekt åbning, og det blev prompte straffet af Stormesteren. Lars viste efterfølgende partiet for de mange tilskuere i kommentatorsalen.

IM Rasmus Svane pressede GM Dreev hele partiet, men remis blev det.

På topbrættet vandt GM Bassem et yderst vanskeligt springerslutspil mod den førende IM Erik Zude. Stormesteren gjorde det vist nok meget besværligt for sig selv, idet han tidligere i partiet kunne have vundet i angreb, og yderligere også kunne have fremtvunget et mere klart vundet slutspil, end det Springer-slutspil der opstod. Men gevinst blev det alligevel!

Stormestrene Bassem, Mazé og Brunello fører nu alene med 5½ point.

 

Boggave fra Quality Chess til alle deltagere
af Tom Skovgaard     27/7-2016

Alle deltagere i Xtracon Chess Open har fået tilbudt en boggave fra forlaget Quality Chess! Vouchers var uddelt og lå på alle brætter i dag til alle spillere, og hvis man bringer sin voucher med til Dansk Skaksalgs butik (i plan 1) senest inden starten af 8. runde (!), kan man vælge en gratis bog fra stakken af gavebøger fra Quality Chess! Dansk Skaksalg kan vejlede mht. hvor bøgerne er placeret.

 

Short talks / interviews med nogle af topspillerne
af Tom Skovgaard     27/7-2016

Under Xtracon Chess Open er der lavet nogle "short talks / interviews" med nogle enkelte topspillere, ud over at der også er lavet korte videoer hvor spillere gennemgår deres partier i kommentatorrummet. Mere følger! Nyd videoerne via links nedenfor - og se alle videoer, som er/bliver tilgængelige på KSU's YouTube-kanal her.

 

GM Rasmus Svane vandt 8 af 9 partier i simultanen
af Tom Skovgaard     27/7-2016

Tirsdag aften spillede GM Rasmus Svane simultan mod 9 spillere. Og Rasmus Svane vandt alle partier pånær partiet mod lillebror Frederik Svane, som så sit snit til at score en sejr mod storebror!

Alle partierne fra simultanen kan ses/downloades her.

 

Gelfand og Aagaard klar til torsdagens foredrag
af Tom Skovgaard     27/7-2016

Nyd denne lille appetizer-video, optaget i går, med Boris Gelfand og Jacob Aagaard - klar til foredraget torsdag kl. 20:00! Der kan købes billetter til foredraget så længe der er ledige pladser (maximum 250), og billetter kan købes i stævnekontoret indtil kl. 19:00 torsdag, og - hvis der er ledige pladser - også udenfor auditoriet indtil foredraget går i gang. Betaling i kontant, 225 kr.!
Vigtigt!
De, der har betalt på nettet skal hente deres billet i stævnekontoret inden kl. 19:00!

 

Onsdag - Events og huskeliste
af Tom Skovgaard     26/7-2016

Husk følgende events onsdag d. 27. juli:

 • 19:00: Deadline for betaling af indskud til Parlyn-turneringen - info og sign up her.
 • 20:00: Parlyn-turnering

Og runde 6 starter onsdag kl. 13:00!

 

Runde 5 - Runderapport
af Per Andreasen     26/7-2016

5. runde blev den foreløbigt bedste i kommentatorsalen. Mange medlevende publikummer og så det vigtigste, en god gang medrivende skak!

Topopgøret mellem GM Allan Stig og GM Agdestein var utroligt spændende, og efter partiet kom Allan op til os og viste mange spændende varianter. I denne stilling troede vi at Allan var ved at vinde:

men efter 23.f4?, Dd8 24.Ld4, Sg7! – chok! -

kom den bovlamme ged pludselig til f5 og sort var ovenpå. Herefter forsvarede Allan sig fremragende og i det fremkomne slutspil kunne ingen af parterne gøre fremskridt og man tog remis.

Bjørn Ochsner var den anden dansker i Konference salen og han måtte desværre ned mod den franske Stormester Maze efter hård fight.

Lidt længere tilbage var der gevinst til Mogens Thuesen over GM Jens Kristiansen, og Mogens demonstrerede fine varianter for os i Kommentatorsalen.

Også IM Svane var forbi og demonstrerede sin overbevisende gevinst mod GM Høi. Høis angreb så farligt ud, men vi fandt ikke noget godt for ham.

GM Hammer tabte en tilsyneladende meget fin stilling til tyske Carlstedt, en meget stor overraskelse.

IM Zude spillede igen i dag et godt parti og vandt over GM Gretarsson og er pludselig alene i front med maksimum 5 point. Efter træk 20 fremkom denne stilling:

Ikke for noget særligt, det er jo bare en stilling, men læg lige mærke til de 4 Springere – noget specielt!

GM Mads Andersen vandt sikkert over Ib Skovgaard og Jacob Aabling vandt i stor stil over den meget stærke franske IM Delorme.

Martin Percivaldi lavede endnu et godt resultat med remis mod GM Schandorff. Remis var der også til Rosenkilde mod GM Tarjan, og remis blev det også mellem IM Stuvik Holm og Jens Ramsdal, også selvom det var min opfattelse at den unge dansker stod til tab næsten hele dagen. Godt Kæmpet!

Stormestrene Jacob Aagaard og Boris Gelfand er kommet til byen, og Aagaard vikarierede på kommentatorposten en times tid, tak for det!

 

Boris Gelfand ankommet
af Tom Skovgaard     26/7-2016

Stormester Boris Gelfand er ankommet til Helsingør i dag sammen med GM Jacob Aagaard, hvor de gør klar til foredraget torsdag aften kl. 20.

I foredraget præsenterer Gelfand, sammen med Aagaard, sin nye bog fra Quality Chess: "Dynamic Decision Making in Chess" - se mere om tilmelding til foredraget mv. her.

Breaking news! Gelfand og Aagaard har netop tilmeldt sig Parlyn!

 

Har du spillet et glansparti til skønhedspræmien?
af Tom Skovgaard     26/7-2016

New in Chess har sponsoreret to skønhedspræmier til Xtracon Chess Open i form af 2 stk. 1-års abonnement på tidsskriftet New In Chess! Præmierne går til de to partier der kåres som vindere i ratingkategorierne hhv. under 2000 (FIDE/ELO rating) og fra 2000 og opefter.

Partier, som ønskes med i konkurrencen om skønhedspræmierne skal indleveres til stævnekontoret, jo før jo bedre!

 

Henrik Juel (DK) vandt DM i problemskakløsning
af Tom Skovgaard     26/7-2016

Der deltog 20 løsere i årets åbne Danmarksmesterskab i problemskakløsning, som blev afholdt mandag aften i Helsingør i forbindelse med Xtracon Chess Open. Der deltog 16 danskere, 2 nordmænd, 1 svensker og 1 polak – 20 i alt.

Traditionen tro skulle der løses 18 opgaver inden for 2 timer, alle med fordringen ”Mat i 2 træk”, fordelt med 6 ”lette”, 6 ”mellemsvære” og 6 ”svære”. Hver rigtig løsning gav 2 point, så den maksimale score var 36 point.

Vinder blev, ligesom sidste år, Henrik Juel (DSK, Dansk Skakproblemklub) som opnåede 32 point. Nr. 2 blev Jimmy Mårdell (Sverige) med 30 point og nr. 3 Aage Olsen (Randers) med 28 point. På fjerdepladsen kom FM Poul Rewitz (SK68), som også opnåede 28 point, men brugte 5 minutter længere til at løse opgaverne.

 

Danmarksmester Mads Andersen var sikker i simultanen: 11½ - ½
af Tom Skovgaard     26/7-2016

Mandag aften spillede den danske mester, GM Mads Andersen, simultan mod 12 spillere. Det lykkedes kun en enkelt spiller, Alseit Kizatbay, at vriste ½ point fra mesteren, som ellers vandt sikkert i alle de øvrige partier.

Det sidste parti, mod Thomas Larsen (fotoet til højre), et langt slutspil med uligefarvede løbere, blev vundet af Mads med fin slutspilteknik efter godt 2 timer og 90 træk!

Alle partierne fra simultanen kan ses/downloades her.

 

Tirsdag - Events og huskeliste
af Tom Skovgaard     25/7-2016

Husk følgende events tirsdag d. 26. juli:

Og runde 5 starter tirsdag kl. 13:00!

 

Runde 4 - Runderapport
af Per Andreasen     25/7-2016

Det sker sjældent at de bedste danske spillere vinder over en højere rated modstander. Det skete i DEN grad i dag. GM Allan Stig spillede et lækkert parti mod GM Granda Zuniga (billedet ovenfor), og så vidt jeg kunne se blev turneringens højest ratede spiller fuldstændig udspillet. I slutstillingen har spillerne lige mange brikker, men den hvide stilling er ganske trøstesløs og Granda fandt ikke noget fornuftigt træk og valgte at opgive. Det virkede meget tidligt at opgive, men der var sikkert slet ikke noget godt. Slutstillingen med hvid i trækket:

GM Høi fik i et spændende parti tilkæmpet sig remis mod GM Brunello, medens Mads Andersen og Jens Kristiansen måtte nøjes med remis trods lavere ratede modstandere. GM Schandorff vandt sikkert.

Blandt de næstbedste danskere gik det strygende. Der var sikre sejre til Bjørn Ochsner, Martin Percivaldi, Jakob Aabling-Thomsen og Martin Haubro. Jesper Thybo tabte helt unødvendigt til GM Burmakin, medens Dara Akdag måtte ned mod stjernespilleren Shirov efter et spændende parti.

Bjørn Ochsner viste sin sikre og stilrene gevinst i kommentatorlokalet.

Ib Skovgaard vandt igen i dag over en meget højere rated norsk modstander, Sondre Merkesvik. Undervejs i kommenteringen var jeg morsom nok til at sige, at Ib havde sin storhedstid for 40 år siden, men den uartige udtalelse skal jeg nok revidere, efter den totale udspilning som Ib viste os i dag. Heldigvis fandt Ib tid til at give os nogle fine varianter i kommentatorsalen. Tak for det Ib!

Dagens sidste oplevelse var næsten den største. 12-årige Frederik Svane kom i kommentatorsalen og demonstrerede sin fantastisk flotte gevinst med de sorte brikker mod den franske FM Antoine Flick på 2318. Efter en lige åbning kom Frederik sikkert til at stå lidt dårligere (mente han selv), men godt spil kan jo rette op på meget og franskmanden blev udspillet på alle leder og kanter af sin meget unge modstander. Se blot stillingen efter Frederiks træk 49 .. d4!

Og hvid er pakket helt sammen og opgav nogle få træk senere. Meget imponerende opvisning af unge Svane.

 

Se - eller download - alle partier fra turneringen
af Tom Skovgaard     25/7-2016

Der sendes 47 partier live fra hver runde af Xtracon Chess Open. Partierne formidles også af de internationale liveskak-sider chess24.com og chessbomb.com.

Men alle spillede partier indtastes også, så de ca. 1 time efter hver runde er tilgængelige her på hjemmesiden. Partierne kan enten downloades i PGN-format eller gennemspilles her på siden - på flere måder, jf. de vejledende billeder til venstre.

 

Dansk Skaksalg har åbent hver dag i denne uge
af Tom Skovgaard     25/7-2016

Dansk Skaksalg har nu åbnet butikken og har åbent dagligt hele denne uge til og med lørdag. Butikken findes nemt i det nederste niveau tæt på spillesalen for topbrætterne.

Lederen af Dansk Skaksalg, Ole Knudsen, har specielle tilbud hele ugen, og de sidste dage af ugen er der besøg af Martin Fischer fra ChessBase, som vil kunne guide interesserede mht. ChessBase's produkter og brugen af dem.

Åbningstiderne kan ses i tidsplanen her, og der er mere information om butikken i denne uge her.

 

Mandag - Events og huskeliste!
af Tom Skovgaard     24/7-2016

Husk følgende events mandag d. 25. juli:

Og runde 4 starter mandag kl. 13:00!

 

Runde 3 - Runderapport
af Per Andreasen     24/7-2016

I denne runde var der adskillige super gode resultater for de danske spillere mod de meget stærke udlændinge.

Dara Akdag vandt let og hurtigt da den hollandske IM Leenhouts (2491) hurtigt gik galt i byen og lod sin Dronning fange. Dara kom i kommentatorlokalet og viste partiet, - super!

Martin Percivaldi havde hvid mod GM Shirov. Fra åbningen af synes jeg at Shirov stod lidt bedre, men Martin spillede det virkelig godt og fik udlignet, og slutspillet holdt han let. Et fremragende resultat mod en verdensklasse spiller!

Jakob Aabling havde hvid mod GM Bassem, og også her lykkedes det Jakob at holde remis uden de store besværligheder. Også et super resultat.

På topbrættet blev Martin Haubro desværre udspillet af GM Granda. FM Tom Petri og FM Martin Matthiesen måtte begge ned mod henholdsvis GM Dreev og GM Agdestein.

2 af de danske Stormestre måtte afgive et halvt point, nemlig Lars Schandorff og Jens Kristiansen. Høi, Andersen og Rasmussen vandt alle og er stadig med i puljen der har maksimum point.

Den unge norske IM Kristian Stuvik Holm vandt en fin angrebssejr mod den danske veteran Jens Hartung-Nielsen. Nordmanden kom i kommentatorlokalet og viste partiet, tak for det!

GM Vorobiev fik lov til at brillere mod den norske FM Daniel Jakobsen-Kovachev:

32.Sc7 mat! Smukt!

 

Runde 2 - Runderapport
af Per Andreasen     24/7-2016

Igen i dag var de stærkeste spillere i turneringen ubønhørlige mod de lidt mindre ånder, og de 20 højest ratede vandt igen. Størst drama var der i partiet mellem juniorspilleren Michael Vesterli og den norske Stormester Jon Ludvig Hammer. Man spillede en lang teorivariant hvor i hvert tilfælde de 15-16 første træk er set før. Omkring træk 20 så det ud som at Stormesteren overså op til flere af Michaels træk, og med en række krafttræk blev Stormesteren udspillet. Efter at jeg var færdig med dette referat fik jeg lige at vide at Vesterli havde afslået remis efter træk 22, - imponerende!

Med 26.Txd6! (som også foreslået af Thomas Thybo i kommentatorlokalet) var det klart at en kæmpe overraskelse var på vej. Partifortsættelsen blev 26,-De5 27.Td4 ?! (måske bedre Td6-d1 som jeg foreslog i kommentatorlokalet) c5 28.Td6? (Bedre er 28.Dd6+ med hvid fordel). 28,-Lc6 og pludselig var alt uklart. Spillet bølgede lidt frem og tilbage og i træk 33 fik vores mand endnu en chance med Kg1! og hvid vinder som jeg fik det fortalt i kommentatorlokalet. Da dette heller ikke skete, fik vores mand ikke flere chancer og Jon Ludvig omsatte partiet til et helt point! Bittert for Michael Vesterli, der langt hen ad vejen spillede fremragende i dette parti.

GM Mads Andersen var lidt på hælene mod unge Nicolai Kistrup, men da ungersvenden ofrede ukorrekt slap Danmarksmesteren med skrækken. GM Schandorff vandt et meget langt parti mod Rune Andersen, Bornholm. GM Allan Stig fik lov til at brillere i følgende stilling:

29 .. Th1+! Smask, og hvid opgav. Der er mat i 2 træk. Hvid var Klaus Nielsen, og vi syntes at han undervejs spillede glimrende, men denne sidste fidus gik han i med samlede ben ;-)

GM Jens Kristiansen vandt meget let og hurtigt, og efterfølgende viste han partiet i kommentatorlokalet. Man skal jo spare på kræfterne når der er dobbeltrunde!

75 årige Eric Brøndum pillede en halv fra Bjørn Ochsner efter et meget spændende parti. Omkring tidskontrollen ved træk 40 troede vi endda at Brøndum var ved at vinde, men Bjørn sikrede sig en evigskak.

GM Carsten Høi vandt også og alle de danske Stormestre har dermed 2 point.

3. runde spilles i dag kl. 17:00.

 

Følg live kommenteringen på nettet
af Tom Skovgaard     24/7-2016

Xtracon Chess Open kommenteres traditionen tro af FM Per Andreasen i Konventums auditorium, hvor tilskuere som altid er velkomne. Der transmitteres også live på YouTube fra Per Andreasens kommentatorrum, så alle har muligheden for at følge med i de mange spændende partier i toppen af turneringen - og i dag, søndag, spilles der 2 runder, hhv. kl. 10:00 og kl. 17:00.

Livesendingen fra 2. runde er allerede nu i fuld gang og kan følges her.

 

Dhanush Bharadwaj vandt en billet til Gelfand foredraget
af Thomas Larsen     23/7-2016

Det blev Dhanush Bharadwaj, der vandt en billet til Boris Gelfand foredraget samt hans nye bog ”Dynamic Decision Making in Chess”. Tillykke! Dhanush Bharadwaj blev udtrukket blandt 3 løsere, der havde indsendt et korrekt svar.

Løsningen på opgaven:

Hvid trækker og vinder

En klassisk kongejagt: 1. Sg5+ Kf6 2. Te6+! Ikke 2. Te1? Kxg5 3. gxh4 Kxh4=
2…Kxg5 3. f4+ Kh5 4. Tg6! Sf6+ (4…Sf3 5. Lf5 Sf6+!? 6. Txf6 Sg5+ 7. Kg7! Sf7!? 8. Tg6 g1=D 9. Lg4# eller 4…Sxg6 5. Lxg6#)
5. Txf6 b1=D 6. Tg6! Sf3! (6…Sxg6 7. Le2# eller 6…Lxb1 7. g4#)
7. Lf5!! (7. Lxb1? g1=D= 8. Lf5 Da7+=
7… Dxf5 8. g4+ Dxg4 (8…Kh4 9. gxf5 g1=D 10. Txg1 Sxg1 11 f6 og hvid vinder let)
9. Th6#

 

Runde 1 - Runderapport
af Per Andreasen     23/7-2016

Velkommen til 1. runde af Xtracon Chess Open 2016. Vi spiller som sædvanlig på Konventum i Helsingør. Jeg kommenterer hver dag og det hele vises LIVE. Rundereferaterne er som regel færdige et par timer efter spilletid. I kommentatorlokalet vil vi først of fremmest følge de bedste danske spillere i turneringen, men naturligvis også de førende spillere i turneringen. Jeg skal som sædvanlig understrege at jeg ikke bruger computer i mine analyser, hvorfor mine kommentarer (både i kommentatorlokalet og her) vil være behæftede med mange fejl og antagelser. Jeg vil bestræbe mig på at være så korrekt som mulig i de rent faktuelle oplysninger jeg giver om spillerne.

1. runde skal som regel bare overstås for de bedste spillere, og i år lykkedes det for dem at gøre rent bord, og der var ingen overraskelser blandt de bedste. Jeg synes dog at GM Shirov spillede med løs hånd mod Johanna Bluebaum fra Tyskland, og i midtspillet synes jeg bestemt det så skidt ud for stormesteren:

Her spillede den tyske kvinde 21. Sg5? hvilket ser forkert ud. 21.Kg1 eller 21.g3! ser meget bedre ud, og jeg tror at hvid har klar fordel.

Danmarksmesteren, GM Mads Andersen var lang tid om at vinde sit parti, men stillingen efter træk 50. f4! var smuk:

Sort er i træktvang. Der fulgte 50 .. Ke7 51.Sxg6+ og sort opgav.

Bjørn Ochsner vandt let sit parti, og han viste det efterfølgende i kommentatorsalen med sædvanligt lærerige kommentarer. Lige da Bjørn var færdig med at vise sit parti kom turneringens højst ratede spiller, Julio Granda fra Peru ind ad døren, og jeg spurgte om han ville vise sit parti, og det ville han minsandten godt! Han var et meget behageligt selskab, både på og uden for brættet. En meget ydmyg mand der ikke slår ud med arme og ben, men stille og roligt viser sit parti med overbevisende varianter. Han fortalte også, at det er første gang han er i Danmark, og hans første indtryk var rigtig godt, og han var godt tilfreds med spilleforholdene og den behandling han fik. Det er jo altid godt at høre!

Den største overraskelse på LIVE var vel at Ole Smeby fra Norge vandt i overbevisende stil mod den tyske FM Benjamin Dauth.

 

Xtracon Chess Open 2016 i gang
af Tom Skovgaard     23/7-2016

Xtracon Chess Open startede i dag kl. 14:00 med lige knap 400 spillere på Konventum i Helsingør. Der er 27 stormestre og 11 internationale mestre i toppen af feltet, og deltagerne kommer fra 27 nationer - ud over 156 fra Danmark er der flest fra Norge (122), Tyskland (33), Sverige (20) og England (12).

Hele feltet i turneringen kan ses i turneringstabellen her. Feltet toppes af GM Julio Granda Zuniga fra Peru, som spiller for første gang i Danmark, og andre kendte navne i feltet er bl.a. Laurent Fressinet, Frankrig, Alexei Shirov, Letland, Aleksey Dreev, Rusland, Jon Ludwig Hammer og Simen Agdestein, Norge, Mihail Marin, Rumænien og Jan Timman, Holland.

5 danske stormestre deltager - det er Danmarksmester Mads Andersen, Lars Schandorff, Allan Stig Rasmussen, Jens Kristiansen og Carsten Høi.

Turneringen kan følges live på nettet, hvor 47 partier sendes fra livebrætter (med 10 min. forsinkelse), se links i menuen. Endvidere kommenteres toppartierne i konferencesalen traditionen tro af FM Per Andreasen, og denne kommentering kan også følges på nettet på KSU's YouTube-kanal her, hvor der også vil blive lagt videoer fra turneringen ud.

En kort video med nogle intryk fra åbningen af turneringen kan ses her:

 

Første foredrag lørdag aften: Bliv klog på de drilske løbere
af Thomas Larsen     22/7-2016

Bog præsentation: The Secret Life of Bad Bishops (Quality Chess 2014)
Lørdag d. 23. juli kl. 20.00 i auditoriet (på engelsk)

Ved: Silas Esben Lund

Foredraget afholdes efter 1. runde af XtraCon Chess Open 2016 lørdag d. 23. juli kl. 20, og det varer ca. 1½ time. Relevante partier fra turneringens 1. runde vil blive inkluderet i foredraget.

Bogens tema er gode og dårlige løbere – og hvornår de ikke er så dårlige som det umiddelbart ser ud. Alle spillets faser fra åbning til slutspil bliver gennemgået, men det primære fokus er på det komplicerede midtspil og hvordan man håndterer det. Bogen sluttes af med en række opgaver, så man kan afprøve den nyerhvervede viden.

”The Secret Life of Bad Bishops” har fået glimrende anmeldelser. De kan ses på Quality Chess’ hjemmeside.

Det er muligt at købe bogen ved præsentationen.

 

Har du ikke betalt indskud endnu? Så mød op til indskrivningen
af Thomas Larsen     18/7-2016

Der er åbent for online betaling af indskud helt frem til indskrivningen. Find betalingssiden her.
Hvis indskuddet er betalt, så behøver man ikke møde frem til indskrivningen. Hvis der står et grønt flueben på deltagerlisten ud for din tilmelding, så har vi registreret din betaling.

Har du ikke betalt indskuddet, skal du møde frem til indskrivningen lørdag d. 23. juli mellem kl. 10.45 og 11.30. Bemærk at der kun kan betales med kontanter (danske kr.) ved indskrivningen.

 

GM Marin gennemgår klassiske VM-partier
af Thomas Larsen     15/7-2016

For andet år i træk har vi fornøjelsen af at kunne præsentere et foredrag med den rumænske stormester Mihail Marin. I år er emnet klassiske VM-matcher. Marin vil gennemgå partier, hvor det lykkes udfordreren at slå mesteren med hans egne våben.

Der er gratis adgang til foredraget, som foregår tirsdag d. 26. juli kl. 20 i auditoriet. Foredraget afholdes på engelsk.

Marin har skrevet flere bøger, som er blevet godt modtaget, bl.a. "Learn from the Legends", som i 2005 blev årets skakbog, "the ChessCafe book of the year".

 

Norges GM Simen Agdestein spiller Xtracon Chess Open!
af Tom Skovgaard     13/7-2016

Så er den 49-årige norske stormester Simen Agdestein – et topnavn i norsk og skandinavisk skak – klar til Xtracon Chess Open! Simen Agdestein har spillet en stor rolle i norsk skak, ikke blot som stærk stormester, men også som skaklærer – og fodboldlærer! – på det norske idrætsgymnasium ”Norges Toppidrettsgymnas”, hvor Simen har trænet mange unge norske talenter inkl. den nuværende verdensmester Magnus Carlsen!

Simen Agdestein, som har vundet det norske skakmesterskab 7 gange, er ikke blot en stærk skakstormester, men også et multitalent, idet Simen også har spillet på det norske fodboldlandshold, og i øvrigt også er en fremragende danser. Simens bror, Espen Agdestein, er den nuværende manager for VM Magnus Carlsen.

Med mere end 100 norske deltagere i årets Xtracon Chess Open er det endvidere en stor fornøjelse, formentlig også for de norske spillere, at den norske delegation har et så markant skaknavn som Simen Agdestein med i feltet!

Vi glæder os meget til at se Simen i Xtracon Chess Open.
 

 

New In Chess sponsorerer Xtracon Chess Open
af Thomas Larsen     5/7-2016

Vi er stolte af endnu en gang at kunne præsentere skak magasinet New In Chess som sponsor for Xtracon Chess Open. Lige som de foregående år sætter New In Chess abonnementer på højkant til turneringens to vindere af skønhedspræmierne.

Desuden udloves en bogpræmie "My first chess opening repertoire" i hver aldersgruppe af Børne Cup. Se omtale af bogen her.

Vi forventer at New In Chess vil være til stede under Xtracon Chess Open. Nærmere information vil blive bragt her på siden.

 

Niels Chr. Jensen vandt billet til Gelfand Foredrag - Ny konkurrence starter her
af Thomas Larsen     3/7-2016

Det blev Niels Chr. Jensen, der vandt en billet til Boris Gelfand foredraget samt hans nye bog ”Dynamic Decision Making in Chess”. Tillykke! Niels Chr. Jensen blev udtrukket blandt 15 løsere, der havde indsendt et korrekt svar.

Løsningen på opgaven (diagram til højre):

1. d8=D+ Sc8 2. Db6+ Sxb6 3. d7+ Ka8 4. d6+ Kb8 5. d8=D+ Sc8 (eller 5…Dxd8 6. d7+ Dc7 8. d8=D+og vinder) 6. Db6+ Sxb6 7. d7+ 1-0

Missede du første mulighed, så er der en chance mere for at vinde en billet til foredraget, der afholdes torsdag d. 28. juli kl. 20 i auditoriet på Konventum. Med billetten følger et signeret eksemplar af Gelfands ”Dynamic Decision Making in Chess”. For at deltage i konkurrencen skal man løse nedenstående opgave. Vinderen af præmien findes ved lodtrækning blandt de korrekte besvarelser.
Opgaven lyder: ”Hvid trækker og vinder. Angiv hovedvarianten til og med hvids 7. træk.”

Dette studie af Steffen Slumstrup Nielsen er dedikeret til Xtracon Chess Open.

Hvid trækker og vinder.

Løsninger skal sendes til organiser@xtraconchessopen.dk med emnet ”Gelfand” senest fredag d. 22. juli. Vinderen offentliggøres ved åbningsceremonien.

 

Copenhagen Chess Festival t-shirt
af Thomas Larsen     24/6-2016

Så er årets Copenhagen Chess Festival t-shirts ankommet og kan bestilles og betales via online betaling her på hjemmesiden eller købes på stævnekontoret under turneringen. Prisen er 125 kr.

Desuden har vi et restparti fra tidligere år, så glemte du at købe t-shirten sidste år, så kig forbi stævnekontoret. Disse t-shirts kan erhverves for 50 kr pr. stk.

Online bestilling og betaling

 

Ny hjemmeside for turneringen
af Tom Skovgaard     16/6-2016

Hjemmesiden for Xtracon Chess Open er nu fornyet og lagt på den ny adresse: www.xtraconchessopen.dk.

Ud over flytningen til den ny adresse er hjemmesiden også blevet teknisk revideret til en ny platform. Design og funktionalitet er i det store og hele uændret i forhold til den tidligere version af hjemmesiden, og alle data er porteret med over til den nye hjemmeside. Spillerbillederne vil dog blive porteret og "tagged" i løbet af nogle dage før de er fuldt tilgængelige på den nye hjemmeside.

Eneste ulempe, som sidens gæster vil opleve, burde være, at turneringens historik fra de tidligere år desværre ikke kan tilgås pga. omdirigeringen fra den tidligere webadresse til den ny. Vi beklager dette og håber, at der måske kan findes en løsning på dette.

 

Spar 100 kr. på turneringsindskuddet
af Thomas Larsen     15/6-2016

Så kom tilmelding nr. 300, og vi er stærkt på vej imod sidste års deltagerrekord på 429.

Der er stadig mulighed for at opnå en rabat på 100 kr. på turneringsindskuddet til hovedturneringen. Det kræver blot tilmelding og betaling af indskud senest 1. juli 2016.

 

Interview med studiekomponist Steffen Slumstrup Nielsen
af Tom Skovgaard     14/6-2016

Den danske skakstudiekomponist Steffen Slumstrup Nielsen har komponeret og doneret 2 af sine slutspilstudier til Xtracon Chess Open 2016! Steffen Slumstrup Nielsen vandt i 2013 1ste-præmien i "Jan Timman 60 Jubilee Tourney" i konkurrence med nogle af verdens bedste studiekomponister. Steffens vinderstudie blev vist af Timman i hans foredrag om slutspilstudier ved turneringen sidste år.

De 2 studier, som er doneret af Steffen Slumstrup Nielsen, bliver offentliggjort op til dette års turnering. Det første slutspilstudie er allerede publiceret, jf. tidligere nyhed her på siden, og løsere har chancen for at vinde en billet til Gelfand's foredrag inkl. Gelfand's bog.

På turneringens engelske nyhedsside kan man læse et lille interview med Steffen Slumstrup Nielsen, som er klubspiller med rating ca. 2150, om hans arbejde med slutspilstudier, samt se et studie, som Steffen vurderer som et af de bedste han har set!

 

Simultan med de unge GM'er Mads Andersen og Rasmus Svane
af Tom Skovgaard     9/6-2016

Mandag og tirsdag aften er der simultanspil ved 2 af turneringens unge stormestre, nemlig den 21-årige Danmarksmester GM Mads Andersen (billedet tv.) og den 19-årige dansk/tyske IM Rasmus Svane (billedet th.), som forventes udnævnt til stormester af FIDE i september efter sin seneste og 3. GM-norm i Bundesligaen i år.

Man kan tilmelde sig simultanerne her på siden via menuerne. Der er plads til max. 24 deltagere i hver simultan!

Mads Andersens simultan er mandag aften kl. 20:00 og Rasmus Svanes simultan tirsdag aften kl. 20:00.

Der henvises i øvrigt til oversigten over alle sideevents i tidsskemaet her.

 

Løs opgaven - og vind en billet til Gelfands foredrag
af Thomas Larsen     6/6-2016

Nu har du muligheden for at vinde en billet til Boris Gelfands foredrag ”Dynamic Decision Making in Chess”, der afholdes torsdag d. 28. juli kl. 20 i auditoriet på Konventum. Med billetten følger et signeret eksemplar af Gelfands nye bog af samme navn.

For at deltage i konkurrencen skal man løse nedenstående. Vinderen af præmien findes ved lodtrækning blandt de korrekte besvarelser.
Opgaven lyder: ”Hvid trækker og vinder. Angiv hovedvarianten til og med hvids 7. træk.”

Løsninger skal sendes til organiser@xtraconchessopen.dk med emnet ”Gelfand” senest lørdag d. 2. juli. Vinderen offentliggøres umiddelbart herefter.

Opgaven er den første af to opgaver, som er dedikeret til Xtracon Chess Open af den danske opgavekomponist Steffen Slumstrup Nielsen. Steffen vandt førstepræmien i ”Jan Timman 60 Jubilee Tourney” i konkurrence med en række af verdens førende studiekomponister.

Steffen Slumstrup Nielsen løser opgaver under DM i Problemskak.

 

200
af Thomas Larsen     12/5-2016

Så rundede vi 200 tilmeldte. Det var stort set samme tidspunkt, at vi nåede 200 sidste år, og hvis tendensen fortsætter, så kommer vi over 400 deltagere igen i år.

 

Boris Gelfand besøger Xtracon Chess Open!
af Tom Skovgaard     11/5-2016

Boris Gelfand, verdenselitespiller gennem mere end 20 år og VM-udfordrer i 2012, besøger Xtracon Chess Open 27. – 30. juli! Boris Gelfand holder, sammen med Jacob Aagaard, et foredrag om Gelfand’s nye bog ”Dynamic Decision Making in Chess”, som er opfølgeren på Gelfands bog ”Positional Decision Making in Chess”, der vandt prisen ”ECF Book of the Year 2015” fra det engelske skakforbund.

Der vil være en entrépris for at deltage i foredraget på 225 kr. Deltagerne får ud over foredraget også et signeret eksemplar af Gelfands nye bog med hjem. Bogen udkommer i handlen fra forlaget Quality Chess i august.

Boris Gelfand, der er israelsk stormester, huskes måske mest for sin spændende VM-match mod den daværende indiske verdensmester Vishy Anand i 2012, som først blev afgjort i omkampen, med sejr til Anand, efter at den ordinære match på 12 partier var endt uafgjort. Men Gelfand, som var nr. 3 i verden i 1990, har vundet mange fine turneringssejre foran de bedste spillere i verden, bl.a. World Cup’en i 2009 og 3 topturneringer i 2015.

Som en ekstra bonus deltager Boris Gelfand fredag aften d. 29. juli i lynskakturneringen ved Xtracon Chess Open, hvor alle deltagere således vil have en chance, afhængigt af turneringsforløbet, for at møde Gelfand i en lynskakparti!

Foredraget vil blive holdt torsdag d. 28. juli i auditoriet, efter turneringens 7. runde, om aftenen kl. 20:00 og vil vare 1½ – 2 timer. Tilmelding og betaling er mulig her fra hjemmesiden - link her.

 

Julio Granda Zuniga spiller Xtracon Chess Open
af Tom Skovgaard     20/3-2016

Julio Granda ZunigaEndnu et spændende topnavn er nu klar i feltet til sommerens Xtracon Chess Open - og det er GM Julio Granda Zuniga, Peru, som med sin rating på 2688 er næsthøjest placeret i startlisten som den ser ud nu. Granda Zuniga, som er nr. 52 på FIDE's ratingliste for marts måned, er en spiller, som beundres af mange for sit store naturlige talent for spillet, og som har en række fine resultater i sin karriere siden han blev stormester som 19-årig i 1986.

I FIDE's World Cup 2013 imponerede Granda Zuniga ved at eliminere Melkumyan, Peter Leko og Anish Giri før han blev slået af Caruana. Og i sommeren 2015 noterede Granda Zuniga endnu et topresultat ved at vinde den stærke Andorra Open med 8 point af 9 mulige! Læs om denne sejr hos Chessbase her: http://en.chessbase.com/post/granda-zuniga-supreme-in-andorra. Også tidligere i karrieren har Granda Zuniga haft topresultater, bl.a. med den delte sejr med Bent Larsen i Mar del Plata 1993.

Det er første gang Julie Granda Zuniga spiller i Xtracon Chess Open, og måske er det også første gang Granda Zuniga besøger Danmark!

 

100
af Thomas Larsen     28/2-2016

Så nåede vi 100 tilmeldte, og vi er ikke engang nået ud af februar endnu. Bliver sidste års deltagerrekord slået?

 

Kendte ansigter ved Xtracon Chess Open
af Thomas Larsen     14/2-2016

Selv om turneringens navn Xtracon Chess Open er nyt, så er meget ved det gamle i forhold til de seneste års Politiken Cup. Der er således en del gengangere blandt deltagerne i år.

Aleksey Dreev har igennem mange år været en del af den russiske skakelite, og dermed også verdenstoppen. I 1996 var han oppe som nr. 9 i verden. Han kan fremvise en ganske imponerende resultatliste, der bl.a. tæller Junior U16 Verdensmesterskab, Junior Europamesterskab, samt sejre i Biel og Hoogovens turneringen, osv. Han er også nået frem til en VM-kvartfinale og har vundet EM i hurtigskak og lynskak.
Dreev har repræsenteret Rusland 5 gange ved Skak-OL, hvilket har indbragt hele 3 guldmedaljer.

I Politiken Cup har Dreev præsteret en 16. plads i 2009 og en 4. plads i 2012. Selv om han har mistet noget rating i de seneste år, så skal Dreev bestemt ikke afskrives i kampen om turneringssejren.

Daniel Naroditsky viste sig sidste år som lidt af en lyn-haj, da han i sikker stil tog 1. pladsen i Oddset Blitz. I Politiken Cup 2015 endte han et halvt point fra 1. pladsen, og i år vil han være blandt favoritterne til turneringssejren.

Lær den unge amerikanske stormester bedre at kende på hans egen webside: www.danielnaroditskychess.com

Vladimir Burmakin deltog i 2012 udgaven af Politiken Cup. Til trods for at han kun endte et halvt point efter turneringsvinderen, så blev resultatet en beskeden 13. plads. Ved samme lejlighed sad han på den forkerte side af brættet i turneringens skønhedsparti, som blev spillet af Rasmus Svane.
Den rutinerede russer kan fremvise en del turneringssejre, bl.a. i Chigorin Memorial og Cappelle-la-Grande. Han har pt. 2556 i rating, og han har været oppe på 2627 tilbage i juli 2009.

Sabino Brunello er en god bekendt af dansk skak. Den italienske stormester har spillet for Sydøstfyn i den danske Skakliga, og han har flere optrædender i Politiken Cup på CV'et. I 2013 førte han turneringen inden sidste runde, men han tabte finalepartiet til turneringsvinderen Negi og måtte nøjes med en 7. plads.

Sidst men ikke mindst får vi et gensyn fra sidste år med rumænske Mihail Marin, der både holdt et spændende foredrag og markerede sig i turneringen med en 8. plads á point med turneringsvinderen.

Marin har skrevet flere bøger, som er blevet godt modtaget, bl.a. "Learn from the Legends", som i 2005 blev årets skakbog, "the ChessCafe book of the year".

Tania Sachdev har desværre været nødt til at melde afbud.

 

Fransk genvisit
af Thomas Larsen     6/2-2016

Årets Xtracon Chess Open byder på et gensyn med 3 franske topspillere fra sidste års Politiken Cup:

GM Laurent Fressinet er måske mest kendt som en af Magnus Carlsens sekundanter ved VM-matchen i 2014, men med et ELO-tal på 2700 er Fressinet en af de absolutte turneringsfavoritter lige som sidste år, hvor det blev til en 4. plads.

I forbindelse med sidste års Politiken Cup blev der produceret dette videoindslag, hvor Fressinet's fine gevinst mod Kramnik bliver gennemgået:

GM Sebastien Mazé deltager for 3. gang. I 2015 blev det til en 7. plads og i 2013 blev han nr. 4. Blandt hans mest meriterende resultater kan nævnes 2. pladsen i Reykjavik Open 2012 et halvt point efter Caruana.

IM Axel Delorme har GM-styrke med et ratingtal over 2500, men han mangler stadig de nødvendige normer. Kan han lave en GM-norm i Xtracon Chess Open?

 

Online reservation af værelser
af Thomas Larsen     4/2-2016

Så er der åbent for online reservation af værelser på Konventum under Xtracon Chess Open.

Reservation kan ske via dette link. Skift sprog i øvre højre hjørne.

Priser for værelser under turneringen:

Enkeltværelse pr. nat:
Inkl. morgenbuffet: 690 kr.
Inkl. fuldpension: 999 kr.

2 sengs værelse pr. nat:
Inkl. morgenbuffet: 870 kr.
Inkl. fuldpension: 1520 kr.

Tillæg for de luxe værelse: 300 kr. pr. nat.

 

Norske stormestre ved Xtracon Chess Open
af Thomas Larsen     16/1-2016

Det er en fornøjelse at kunne præsentere en 2700+ spiller ved Xtracon Chess Open 2016. Ganske vist er norske Jon Ludvig Hammer pt. under 2700, men et kig på www.2700chess.com afslører, at han står til at passere den magiske grænse i næste måned.

Ud over at være nr. 2 i Norge, så udmærker Hammer sig ved en underholdende spillestil, hvilket indbragte ham skønhedspræmien ved sidste års Politiken Cup. Slutresultatet blev en 3. plads, men mon ikke at Hammer kommer for at tage sejren i år?

Opdatering 6. april 2016: Desværre kan GM Aryan Tari ikke deltage ved årets Xtracon Chess Open. Vi håber at se den talentfulde unge nordmand ved en anden lejlighed.

 

To verdensmestre og en kontinental-mester
af Thomas Larsen     5/1-2016

Feltet til Xtracon Chess Open 2016 begynder så småt at tage form. Der er truffet aftale med 3 nye spændende navne, der alle kommer med fine titler i bagagen.

GM Bassem Amin blev afrikansk mester sidste år. Han har desuden været en del af det egyptiske hold ved de seneste 3 skak-olympiader.

Chessbase interview efter de afrikanske mesterskaber

Interview ved Reykjavik Open 2013


GM Abhijeet Gupta er junior-verdensmester fra 2008. Ved skak-OL i 2012 var hans præstation for Indien på 4. brættet god nok til en individuel sølvmedalje.

Personlig webside:

www.abhijeetgupta.com


GM Dariusz Swiercz har desværre måtte melde afbud. Forhåbentlig får vi en senere lejlighed til at stifte bekendtskab med junior-verdensmesteren fra 2011.

 

For 5. år i træk: GM Jan Timman deltager
af Thomas Larsen     12/12-2015

Endnu et verdensnavn deltager i Xtracon Chess Open 2016: For 5. år i træk kan vi præsentere den hollandske stormester Jan Timman. Han var en del af verdenstoppen i mere end 10 år og var i mange år regnet som den bedste spiller uden for Sovjetunionen. Han har været VM-kandidat flere gange og i 1993 mødte han Karpov i en VM match, som dog blev tabt.

Arrangørerne bag Xtracon Chess Open ser frem til et gensyn med den hollandske legende.

 

Shirov spiller Xtracon Chess Open 2016
af Thomas Larsen     7/12-2015

Alexei ShirovVi er stolte af at kunne præsentere GM Alexei Shirov i feltet af stærke skakspillere til Xtracon Chess Open. Den 43-årige lettiske stormester har flere gange været helt oppe som nr. 4 i verden og i januar 2008 nåede han sit hidtil højeste ratingtal: 2755!

Shirov blev stormester i 1990 og han har samlet mange turneringssejre sammen gennem årene. Det største resultat var nok sejren i M-Tel Masters 2009 foran bl.a. Carlsen og Topalov. I 1998 slog han Kramnik i en match om retten til at møde Kasparov om VM-titlen, men VM-matchen blev aldrig til noget. Andet forsøg på en VM-titel var i 2000, hvor han dog tabte til Anand i finalen om FIDE’s VM.

Shirov spillede 1. bræt for Letland ved Skak-OL i Tromsø, og han har repræsenteret landet 4 gange i alt ved Skak-OL. I perioden fra 1996 til 2010 stillede han dog op for Spanien, hvor det blev til 7 optrædender.

Det er første gang at Shirov spiller her i Danmark siden han vandt i Kerteminde i 1991 foran Curt Hansen. Vi ser frem til at nyde hans underholdende spillestil ved Xtracon Chess Open 2016.

Shirovs partier, resultater og meget mere kan ses her.

 

Spillerfotos
af Thomas Larsen     27/11-2015

Tilmeldingerne er så småt begyndt at komme ind, og selv om turneringen har fået nyt navn, så forventer vi fortsat at kunne tiltrække over 300 skakspillere fra ind- og udland. På tilmeldingslisten sætter vi billeder på deltagerne, og selv om vi har et stort billedarkiv fra de seneste 8-9 år, så er der naturligt nok deltagere, som vi ikke har et billede af. Derfor er deltagerne velkomne til at maile et billede af dem selv til undertegnede på ccf@frederikssundskakklub.dk. Denne mailadresse kan også benyttes til henvendelser angående øvrige billeder her på siden.

Krav til spillerbillede:
- Det skal være et vellignende billede af deltageren.
- Billedet må ikke være omfattet af copyright. Dvs. at man eksempelvis ikke må kopiere det fra Chessbase.com eller lignende websider.
- Billedet skal helst være 200 x 200 pixels eller større.

Hvis der er deltagere, som vi ikke får sat billede på inden turneringen går i gang, så fanger vores fotograf dem i stedet under en af runderne.

 

Priser for overnatning
af Thomas Larsen     22/11-2015

Så er Konventum klar med priserne for overnatning under årets Xtracon Chess Open.

Enkeltværelse pr. nat:
Inkl. morgenbuffet: 690 kr.
Inkl. fuldpension: 999 kr.

2 sengs værelse pr. nat:
Inkl. morgenbuffet: 870 kr.
Inkl. fuldpension: 1520 kr.

Tillæg for de luxe værelse: 300 kr. pr. nat.

Når Konventum er åbner for online booking af værelser vil det fremgå her på siden.

 

IT-firmaet Xtracon ny hovedsponsor for Copenhagen Open
af Thomas Larsen     10/11-2015

Pressemeddelelse fra Københavns Skak Union:

Danmarks største skakturnering ”Copenhagen Open” – kendt som ”Politiken Cup” pga. sin mangeårige hovedsponsor, Dagbladet Politiken – har fået ny hovedsponsor: IT-firmaet Xtracon A/S. Turneringens nye navn bliver ”Xtracon Chess Open”.

Turneringen er de seneste mange år blevet spillet i en af sommerferieugerne i juli/august på Konventum/LO-skolen i Helsingør, og turneringen er med sine nu mere end 400 deltagere et flagskib for dansk skak. Der er deltagere fra mere end 20 lande, heraf mange stærke internationale stormestre. Turneringen er særdeles anerkendt internationalt, og der har været rosende omtale i de fineste internationale skaktidsskrifter og på skakkens største websites.

IT-firmaet Xtracon A/S er et dansk firma, der leverer professionelle løsninger inden for IT-hosting og IT-drift. Ejeren af Xtracon, Henrik Mølvig, er selv en ivrig og stærk skakspiller, som ofte har deltaget i turneringen, som nu kommer til at få navn efter hans eget firma. Xtracon er i forvejen sponsor for dansk skak, idet firmaet sponsorerer den fineste række i Dansk Skak Unions klubholdturnering, ”Xtracon Skakligaen”, samt har været sponsor i flere andre større danske skakturneringer.

Det er Københavns Skak Union (KSU), der har arrangeret ”Copenhagen Open”/”Politiken Cup” i en lang årrække fra den første turnering i 1979, og Dagbladet Politiken har i størstedelen af denne periode været hovedsponsor for turneringen, som nu må skifte navn fra det velkendte ”Politiken Cup”. KSU’s formand, Sigfred Haubro, udtaler i forbindelse med skiftet af hovedsponsor, at KSU har været overordentlig glad for det mangeårige samarbejde med Politiken, men at han er meget glad for den nye 3-årige aftale, der gælder for årene 2016 – 2018.

Sigfred Haubro udtaler endvidere, at ”Xtracon Chess Open” vil blive videreført efter det samme koncept som de seneste år i rammen af Copenhagen Chess Festival, som ud over den store åbne internationale turnering også indeholder mange andre aktiviteter, bl.a. lynturneringer, simultanforestillinger og børneturnering.

Og med deltagerrekorden fra i år med over 400 deltagere forventer KSU at ”Xtracon Chess Open” også i de kommende år vil være Danmarks største skakturnering, og at de mange internationale deltagere vil se frem til at deltage igen i første omgang til sommer, hvor turneringen spilles 23. – 31. juli 2016.

Se mere på www.ksu.dk (Københavns Skak Union) og www.skak.dk (Dansk Skak Union).

Henrik Mølvig (t.v.) og Sigfred Haubro umiddelbart efter underskrivelsen af sponsoraftalen.

Online betaling
Betal indskuddet online

Betaling

Kontakt
IO Lars Bech Hansen
+ 45 27 57 63 58
organiser@
xtraconchessopen.dk

Program 2016

Hent det her